Angola’da, son 40 yılın en kötü kuraklığı nedeniyle iki milyondan fazla insan etkilenmiş durumda. Ancak, 2024 yılında bu krizle ilgili yalnızca 1.956 makale yayımlandı. Angola, üst üste üçüncü kez İyilik Derneği Kriz Raporu’nda en çok unutulan insani felaketler listesinin başında yer almıştır. Bugün yayımlanan bu rapor, 2024 yılında medyada en az yer bulan krizleri ve felaketleri vurgulayan yazıyı sizinle paylaşıyoruz. Yine, raporda yer alan on krizin tamamı Afrika kıtasında bulunuyor.
Şiddet ve İklim Krizi İhtiyaçları Artırıyor
Raporda ikinci sırada yer alan Orta Afrika Cumhuriyetindeki kriz yaklaşık medyada 30 kat daha az dikkat çekmiştir. Ülke, on yılı aşkın süredir devam eden şiddetli çatışmalardan etkileniyor, bu da yerinden edilmeye ve temel ihtiyaçlarda ciddi yetersizliklere yol açıyor.
Üçüncü sırada ise aşırı hava olaylarının, sel, kasırga ve kuraklık gibi doğal afetlerin açlık ve yoksulluğu artırdığı ada ülkesi Madagaskar yer alıyor.
Diğer ülkelerde, örneğin Burundi, Malavi ve Zambiyada insanlar giderek artan şekilde iklim krizinin etkileriyle karşı karşıya kalmaktadır. Burkina Fasoda, şiddet nedeniyle iki milyondan fazla kişi yerinden edilmiş durumda ve bu kişilerin %82si kadın ve çocuklardan oluşuyor. Ancak, bu krizler kamuoyunun dikkatinden kaçmaya devam ediyor. Burundide geçen yıl 298.000 kişi şiddetli selden etkilendi.
2024te Manşetlere Çıkmayan 10 İnsani Kriz:
- Angola – 2,2 milyon kişi insani yardıma muhtaç.
- Orta Afrika Cumhuriyeti – Her beş kişiden biri yerinden edilmiş durumda.
- Madagaskar – Nüfusun %80inden fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
- Burkina Faso – 2,7 milyon kişi ani açlıkla karşı karşıya.
- Burundi – Beş yaş altı çocukların %52si kronik yetersiz beslenme yaşıyor.
- Mozambik – 2,8 milyon kişi yeterince yiyecek bulamıyor.
- Kamerun – Nüfusun %60ının temiz suya erişimi yok.
- Malavi – Nüfusun %40ı anormal gıda sıkıntısı çekiyor.
- Zambiya – 9,8 milyon kişi kuraklıktan etkilenmiş durumda.
- Nijer – 4,5 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.